Proxmox Sanallaştırma Platformu Özelliklerini Keşfedin..

Proxmox VE : Sunucu Sanallaştırma

Proxmox Sanal Ortamı, Debian GNU/Linux’u temel alır ve özel bir Linux Çekirdeği kullanır. Proxmox VE kaynak kodu ücretsizdir ve GNU Affero Genel Kamu Lisansı v3 (GNU AGPLv3) kapsamında yayınlanmıştır. Bu, yazılımı kullanmakta, kaynak kodunu istediğiniz zaman incelemekte ve projeye kendiniz katkıda bulunmakta özgür olduğunuz anlamına gelir. Proxmox VE ISO yükleyicisini indirebilir veya genel kod deposundaki (git) kodu inceleyebilirsiniz .

Açık kaynaklı yazılımın kullanılması, tüm işlevlere tam erişimin yanı sıra yüksek düzeyde güvenilirlik ve güvenliği garanti eder. Herkesi Proxmox VE projesine katkıda bulunmaya teşvik ediyoruz; bunun arkasındaki şirket Proxmox ise ürünün tutarlı, kurumsal sınıf kalite kriterlerini karşılamasını sağlıyor.

Çekirdek Tabanlı Sanal Makine (KVM)
KVM, tam sanallaştırma için sektör lideri Linux sanallaştırma teknolojisidir. Bu, ana Linux çekirdeğiyle birleştirilmiş bir çekirdek modülüdür ve sanallaştırma desteğine sahip tüm x86 donanımlarında (Intel VT-x veya AMD-V) neredeyse yerel performansla çalışır.

KVM ile, her VM’nin özel, sanallaştırılmış donanıma sahip olduğu sanal makinelerde (VM’ler) hem Windows hem de Linux’u çalıştırabilirsiniz: bir ağ kartı, disk, grafik bağdaştırıcısı vb. VM’lerde birden fazla uygulamayı tek bir sistemde çalıştırmak, tasarruf etmenizi sağlar güç sağlar ve maliyetleri düşürürken aynı zamanda size iş taleplerinizi karşılayan çevik ve ölçeklenebilir, yazılım tanımlı bir veri merkezi oluşturma esnekliği sağlar.

Konteyner tabanlı sanallaştırma Linux Konteynerleri (LXC)
Konteyner tabanlı sanallaştırma teknolojisi, ana sistemin çekirdeğini paylaştığı için tam makine sanallaştırmasına hafif bir alternatiftir. LXC, tek bir Linux kontrol ana bilgisayarında birden çok, yalıtılmış Linux sistemini çalıştırmak için işletim sistemi düzeyinde bir sanallaştırma ortamıdır. LXC, Linux çekirdek muhafaza özellikleri için bir kullanıcı alanı arayüzü olarak çalışır. Kullanıcılar, güçlü bir API ve basit araçlarla sistem veya uygulama kapsayıcılarını kolayca oluşturabilir ve yönetebilir.

Proxmox VE : Merkezi Yönetim

Sanal veri merkezinizin tüm görevlerini yönetmek için merkezi, web tabanlı yönetim arayüzünü kullanabilirsiniz. Web arayüzünün tüm işlevlerine, görevleri otomatikleştirmek için kullanılabilen CLI veya REST API aracılığıyla da erişilebilir.

Web tabanlı yönetim arayüzü Proxmox VE mobil
Proxmox VE’nin kullanımı kolaydır. Tüm yönetim görevlerini entegre grafik kullanıcı arayüzü (GUI) ile yapabilirsiniz, ayrı bir yönetim aracı kurmanıza gerek yoktur. Merkezi web arayüzü ExtJS JavaScript çerçevesini temel alır ve herhangi bir modern tarayıcıdan erişilebilir. Yönetim görevlerine ek olarak, her düğümün görev geçmişine ve sistem günlüklerine genel bir bakış da sağlar. Buna yedekleme görevlerini çalıştırma, canlı geçiş, yazılım tanımlı depolama veya HA tarafından tetiklenen etkinlikler dahildir. Çoklu ana araç, kümenizin tamamını kümenizdeki herhangi bir düğümden yönetmenize olanak tanır; özel bir yönetici düğümüne ihtiyacınız yoktur. Proxmox VE’ye mobil cihazlarda bir Android uygulaması aracılığıyla veya web arayüzünün HTML5 tabanlı mobil sürümü aracılığıyla erişebilirsiniz . Proxmox VE Android uygulaması Flutter çerçevesini temel alır ve Proxmox VE sunucunuza erişmenize ve kümenizi, düğümlerinizi, VM’lerinizi ve kapsayıcılarınızı yönetmenize olanak tanır. Proxmox VE HTML5 mobil istemcisi, SPICE ve HTML5 konsoluna erişim de dahil olmak üzere Proxmox VE’yi hareket halindeyken yönetmenize olanak tanır. Bu, VM’leri ve kapsayıcıları yönetmenize ve yapılandırmalarını görüntülemenize olanak tanır.
Komut satırı arayüzü (CLI) REST API’si
Unix kabuğunun veya Windows Powershell’in rahatlığına alışkın olan ileri düzey kullanıcılar için Proxmox VE, sanal ortamınızın tüm bileşenlerini yönetmek için bir komut satırı arayüzü sağlar. Bu komut satırı arayüzü, akıllı sekme tamamlama özelliğine ve UNIX kılavuz sayfaları biçiminde tam belgelere sahiptir. Proxmox VE bir RESTful API kullanır. Birincil veri formatı olarak JSON’u seçtik ve API’nin tamamı resmi olarak JSON Şeması kullanılarak tanımlandı. Bu, özel barındırma ortamları gibi üçüncü taraf yönetim araçlarının hızlı ve kolay entegrasyonunu sağlar.

Proxmox VE : Kümeleme (Cluster)

Birçok kişi tek bir düğümle başlarken, Proxmox Sanal Ortamı çok sayıda kümelenmiş düğüme kadar ölçeklenebilir. Küme yığını tamamen entegredir ve varsayılan kurulumla birlikte gönderilir.

Proxmox Küme Dosya Sistemi (pmxcfs)
Proxmox VE, Proxmox tarafından geliştirilen veritabanı odaklı bir dosya sistemi olan benzersiz Proxmox Küme Dosya Sistemini (pmxcfs) kullanır.

pmxcfs, kümeniz genelinde yapılandırma dosyalarını senkronize etmenizi sağlar. Corosync kullanılarak bu dosyalar gerçek zamanlı olarak tüm küme düğümlerine kopyalanır. Dosya sistemi tüm verileri diskteki kalıcı bir veritabanında saklar, ancak verilerin bir kopyası RAM’de bulunur. Maksimum depolama boyutu şu anda 30 MB’tır; bu, binlerce VM’nin yapılandırmasını depolamak için fazlasıyla yeterlidir.

Proxmox VE, bu benzersiz küme dosya sistemi pmxcfs’yi kullanan tek sanallaştırma platformudur.

Canlı/Çevrimiçi geçiş Benzersiz çoklu ana tasarım
Entegre canlı/çevrimiçi (Live Migration / Online Migration) geçiş özelliğiyle , çalışan sanal makineleri, son kullanıcı tarafından herhangi bir kesinti veya gözle görülür bir etki olmadan, bir Proxmox VE küme düğümünden diğerine taşıyabilirsiniz.

Yöneticiler bu işlemi web arayüzünden veya komut satırından başlatabilirler. Bu, ana sistemi bakım için çevrimdışına almanız gerektiğinde kesinti süresini en aza indirmenize olanak tanır.

Bir kümenin yönetimini basitleştirmek için bakım görevlerini küme genelinde herhangi bir düğümden gerçekleştirebilirsiniz. Entegre web tabanlı yönetim arayüzü, kümenizdeki tüm KVM konuklarınıza ve Linux konteynerlerinize ilişkin net bir genel bakış sunar. VM’lerinizi ve konteynerlerinizi, depolama alanınızı veya kümenizi GUI’den kolayca yönetebilirsiniz. Ayrı, karmaşık ve pahalı bir yönetim sunucusu kurmaya gerek yoktur.

Proxmox VE : Yüksek Kullanılabilirlik (HA Cluster) Kümesi

Çok düğümlü Proxmox VE Cluster, yüksek düzeyde kullanılabilir sanal sunucuların oluşturulmasına olanak tanır. Proxmox VE HA Kümesi, kanıtlanmış Linux HA teknolojilerini temel alarak istikrarlı ve güvenilir HA hizmeti sağlar.

Proxmox VE HA Kümesinin tamamı, entegre web tabanlı kullanıcı arayüzünden kolayca yapılandırılabilir.

Proxmox VE HA Yöneticisi Proxmox VE HA Simülatörü
Kaynak yöneticisi Proxmox VE HA Manager, kümedeki tüm VM’leri ve kapsayıcıları izler ve bunlardan birinin arızalanması durumunda otomatik olarak devreye girer. Proxmox VE HA Yöneticisi kutudan çıktığı gibi çalışır. Sıfır konfigürasyon gereklidir. Ek olarak, bekçi köpeği tabanlı çit, konuşlandırmayı önemli ölçüde basitleştirir. Proxmox VE bir HA Simülatörü içerir. Bu, 6 VM’li gerçek dünyadaki 3 düğümlü bir kümenin davranışını test etmenize olanak tanır. Proxmox HA Simülatörü kullanıma hazır olarak çalışır ve Proxmox VE HA’nın nasıl çalıştığını öğrenmenize ve anlamanıza yardımcı olur.

Proxmox VE : Kimlik doğrulama

Rol tabanlı yönetim Kimlik doğrulama alanları
Rol tabanlı izin yönetimi sistemini kullanarak tüm nesnelere (VM’ler, depolama, düğümler vb.) ayrıntılı erişimi tanımlayabilirsiniz. Bu, ayrıcalıkları tanımlamanıza olanak tanır ve nesnelere erişimi denetlemenize yardımcı olur. Bu kavram aynı zamanda erişim kontrol listeleri olarak da bilinir: Her izin, belirli bir yoldaki bir konuyu (bir kullanıcı grubu veya API belirteci) ve bir rolü (ayrıcalıklar kümesi) belirtir. Proxmox VE birden fazla kimlik doğrulama kaynağını destekler; örneğin Linux PAM, entegre bir Proxmox VE kimlik doğrulama sunucusu, LDAP, Microsoft Active Directory ve OpenID Connect.

 

Proxmox VE : Ağ oluşturma

Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) Linux Ağ Yığını
Yazılım Tanımlı Ağ İletişimi (SDN) özelliği, Proxmox VE’nin Proxmox VE kümeleri genelinde gelişmiş ağ yapılandırmalarını ve çoklu kiralama kurulumlarını yönetmesine olanak tanır. Olası kullanım örnekleri, her bir düğümdeki yalıtılmış özel ağdan, farklı konumlardaki birden fazla Proxmox VE kümesindeki karmaşık yer paylaşımlı ağlara kadar uzanır.

Basit yönlendirilmiş NAT kurulumundan, geleneksel 802.1q VLAN’lara ayırmadan QinQ, VXLAN tünelleme ve BGP tabanlı EVPN altyapılarına kadar her boyuttaki ağ için geçerlidir.

Basit kurulumlar için Proxmox VE, yerel düğümlere yönelik esnek ağ yapılandırma seçenekleri sunar. Köprülü ağ modeli, sanallaştırılmış ortamlar ile dış ağ arasında kesintisiz bağlantı sağlamak için kullanılır. Köprüler fiziksel ağ anahtarlarıyla karşılaştırılabilir ancak Proxmox VE ana bilgisayarında yazılım olarak uygulanır.

Daha fazla esneklik için VLAN’lar kurabilir, bir bağ arayüzü oluşturabilir ve temel ağ yönlendirmesini yönetebilirsiniz.

Esnek Depolama Seçenekleri

Proxmox VE depolama modeli oldukça esnektir. VM görüntüleri bir veya daha fazla yerel depolama cihazında veya NFS ve SAN gibi paylaşılan depolamada depolanabilir. Sınır yok. Dilediğiniz kadar depolama alanı yapılandırabilir ve Debian GNU/Linux için mevcut olan tüm depolama teknolojilerini kullanabilirsiniz. VM’leri paylaşılan depolama alanında depolamanın avantajı, çalışan makinelerde herhangi bir kesinti olmadan canlı geçiş yapabilme yeteneğidir.

Proxmox VE web arayüzünde aşağıdaki depolama türlerini ekleyebilirsiniz:

Ağ depolama türleri

  • LVM Grubu (iSCSI hedefleriyle ağ desteği)
  • iSCSI hedefi
  • NFS Paylaşımı
  • KOBİ/CIFS
  • Ceph RBD
  • Doğrudan iSCSI LUN’a
  • GlusterFS
  • CepFS

Ceph ile Yazılım Tanımlı Depolama

Ceph, mükemmel performans, güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlamak üzere tasarlanmış, açık kaynaklı, dağıtılmış bir nesne deposu ve dosya sistemidir. Proxmox Sanal Ortamı, Ceph’i tamamen entegre ederek Ceph depolama alanını doğrudan herhangi bir küme düğümünüzden çalıştırma ve yönetme olanağı sağlar.

Ceph iki tür depolama sağlar: RADOS Blok Cihazı (RBD) ve CephFS. RBD, disk görüntüleri ve anlık görüntüler gibi içerikler için blok düzeyinde depolama sağlar. CephFS, verilerini depolamak için Ceph depolama kümesini kullanan POSIX uyumlu bir dosya sistemi uygular.

Proxmox VE ile Ceph’in Faydaları

  • GUI ve CLI aracılığıyla kolay kurulum ve yönetim
  • Kendi kendini iyileştirme
  • Eksabayt düzeyine ölçeklenebilir
  • Farklı performans ve yedeklilik özelliklerine sahip kurulum havuzları
  • Ekonomik emtia donanımı üzerinde çalışır

Proxmox VE : Güvenlik Duvarı

Yerleşik Proxmox VE Güvenlik Duvarı, BT altyapınızı korumanın kolay bir yolunu sağlar. Güvenlik duvarı tamamen özelleştirilebilir ve GUI veya CLI aracılığıyla karmaşık yapılandırmalara izin verir.

Bir küme içindeki tüm ana bilgisayarlar için güvenlik duvarı kuralları ayarlayabilir veya yalnızca sanal makineler ve kapsayıcılar için kurallar tanımlayabilirsiniz. Güvenlik duvarı makroları, güvenlik grupları, IP setleri ve takma adlar gibi özellikler bu görevi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Dağıtılmış güvenlik duvarıTüm konfigürasyon küme dosya sisteminde saklanırken, iptables tabanlı güvenlik duvarı her küme düğümünde çalışır ve böylece sanal makineler arasında tam izolasyon sağlar. Bu sistemin dağıtılmış yapısı aynı zamanda merkezi bir güvenlik duvarı çözümünden çok daha yüksek bant genişliği sağlar.

IPv4 ve IPv6Güvenlik duvarı IPv4 ve IPv6 için tam desteğe sahiptir. IPv6 desteği tamamen şeffaftır ve trafiği varsayılan olarak her iki protokol için de filtreleriz. Dolayısıyla IPv6 için farklı bir kurallar dizisinin sürdürülmesine gerek yoktur.

Yedekleme/Geri Yükleme

Yedeklemeler her türlü mantıklı BT ortamı için temel bir gereksinimdir. Proxmox VE platformu, her depolama biriminin ve her konuk sistem tipinin yeteneklerini kullanarak tam entegre bir çözüm sunar. Yedeklemeler GUI veya vzdump yedekleme aracıyla (komut satırı aracılığıyla) kolayca başlatılabilir. Bu yedekler her zaman tam yedeklerdir; VM’lerin ve konteynerin yapılandırmasını ve tüm verileri içerir.

Entegre yedekleme aracı (vzdump), çalışan konteynerlerin ve KVM misafirlerinin tutarlı anlık görüntülerini oluşturur. Temel olarak VM veya konteyner verilerinin bir arşivini oluşturur ve ayrıca yapılandırma dosyalarını da içerir.

Zamanlanmış yedekleme: Yedekleme işleri, seçilebilir düğümler ve konuk sistemler için belirli gün ve saatlerde otomatik olarak yürütülecek şekilde planlanabilir.

Yedek depolama : KVM canlı yedekleme, NFS, iSCSI LUN ve Ceph RBD’deki VM görüntüleri dahil tüm depolama türleri için çalışır. Proxmox VE yedekleme formatı, VM yedeklerini hızlı ve etkili bir şekilde depolamak için optimize edilmiştir (seyrek dosyalar, sıra dışı veriler, en aza indirilmiş G/Ç dikkate alınarak).

Proxmox Yedekleme Sunucusu Entegrasyonu

Proxmox Backup Server, VM’leri, konteynerleri ve fiziksel ana bilgisayarları yedekleyebilen kurumsal sınıf yedekleme çözümümüzdür. Bunun desteği Proxmox VE’ye tamamen entegredir; bu, diğer depolama türlerinin kullandığı ortak arayüzü kullanarak konukları sorunsuz bir şekilde yedekleyebileceğiniz ve geri yükleyebileceğiniz anlamına gelir.

Bu yedeklemeler artımlıdır ve yalnızca yeni değiştirilen verileri ağ üzerinden aktarır. Bu, ağ bant genişliği ve yedekleme işinin çalışma süresi açısından oldukça faydalıdır. Veriler istemci tarafında da kolayca şifrelenebilir, böylece yedeklenen verilerinize saldırganlar erişemez.

Canlı geri yükleme : Büyük yedeklerin geri yüklenmesi uzun zaman alabilir ve bir felaket durumunda önemli bir kesinti kaynağı olabilir. Ancak Proxmox Yedekleme Sunucusunda depolanan VM yedeklemeleri için, canlı geri yükleme özelliği bu kesinti süresini en aza indirerek VM’nin geri yükleme başlar başlamaz başlamasına olanak tanır. Bu durumda veriler, VM’nin aktif olarak eriştiği parçalara öncelik verilerek arka planda sürekli olarak kopyalanır.
Tek dosya geri yükleme : Çoğu zaman, bir yedeklemeden yalnızca tek bir dosya veya dizine ihtiyaç duyulur. Proxmox VE web arayüzünden, bir VM veya konteyner yedeklemesinden tek tek dosyaları veya dizinleri güvenli bir şekilde arayabilir ve geri yükleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir