Supermicro CloudDC İncelemesi AMD EPYC AS-2015CS-TNR
Supermicro AS-2015CS-TNR Harici Donanıma Genel Bakış
Supermicro CloudDC İncelemesi AMD EPYC AS-2015CS-TNR. Sunucunun kendisi şirketin CloudDC serisinden 2U’luk bir kasadır. CloudDC, Supermicro’nun bazı üst düzey sunucularından daha düşük maliyetli bir yaklaşımı benimseyen ölçeklendirme serisidir. Bu, Dell, HPE ve Lenovo gibi şirketlerin, CloudDC’nin daha ucuz olacak şekilde tasarladığı daha yüksek fiyatlı, daha özel tekliflerle daha fazla rekabet etme eğiliminde olmaları nedeniyle mücadele ettiği segmentlerden biridir.
648 mm veya 34,5 inç derinliğindeki bu, daha kısa derinlikli, düşük maliyetli barındırma raflarına sığacak şekilde tasarlanmıştır.
2U form faktöründe 12x 3,5″ bölme bulunur. Bunlar NVMe, SATA ve SAS (kontrolörlü) kapasitesine sahiptir. Bazıları yoğun 2,5″ yapılandırmaları tercih etse de, 30 TB ve 60 TB NVMe SSD çağına giriyoruz, bu nedenle çoğu sunucu için daha az sayıda NVMe sürücüsüne geçiş yapılıyor daha yaygın hale gelecek, ancak disk yine de daha ucuz olacak.
Kasanın sol tarafında, güç düğmesi ve durum LED’lerinin bulunduğu raf kulağını görebiliriz. Ayrıca taşıyıcının üzerinde NVMe’yi belirtmek için turuncu bir sekme bulunan disk 0’ı da görebiliriz.
İşte 3,5 inçlik tepsilerden birinde bir Kioixa SSD var. 3,5″ yuvada 2,5″ sürücü kullanmanın bir dezavantajı vida gerektirmesidir, dolayısıyla 3,5″ sürücülerde olduğu gibi aletsiz kurulum yapılamaz. Esnekliğin bedeli budur.
Sunucunun arkası geçmişteki birçok Supermicro tasarımından oldukça farklıdır. Güç kaynakları dışında neredeyse simetrik olarak düzenlenmiştir.
Bu sınıftaki bir sunucudan bekleyeceğimiz gibi iki yedekli güç kaynağımız var.
Her güç kaynağı, yüksek verimlilik için 1,2kW 80Plus Titanyum ünitesinden oluşur. Güç tüketimi bölümümüzde göreceğimiz gibi, bu PSU’lar sunucu için fazlasıyla yeterli, hatta genişletme kartları da ekleniyor.
Kasanın ortasında bir yönetim bağlantı noktası, iki USB bağlantı noktası, bir VGA bağlantı noktası ve bir seri bağlantı noktası bulunan arka G/Ç bulunur.
Bunun her iki tarafında da yükselticiler aracılığıyla bir dizi PCIe Gen5 yuvası ve bir OCP NIC 3.0 yuvası var.
Supermicro, OCP NIC 3.0 kartlarını AIOM modülleri olarak adlandırır ve iki yuva vardır. Bu yuvalardan birine takılan 25GbE AOC-A25G-i2SM NIC, Çekme Tırnağı tasarımlı bir SFF’dir. Farklı türler hakkında daha fazla bilgi edinmek için OCP NIC 3.0 Form Faktörleri Hızlı Kılavuzumuza bakabilirsiniz . Bu, düşük maliyetli, kolay bakıma odaklanan sunucu satıcılarının benimsediği tür olduğundan bulut veri merkezlerinde yaygındır. Sektörde Dell ve HPE gibi büyük hizmet gelirleri elde etmeye odaklanan şirketlerin dahili kilit OCP NIC 3.0 form faktörünü benimsediğini göreceksiniz. Dahili kilit, NIC’ye bakım yapabilmek için kasanın raftan çekilmesini, açılmasını ve çoğu zaman yükselticilerin çıkarılmasını gerektirir. Supermicro’nun tasarımı ise aksine, sunucuyu hareket ettirmeden veri merkezindeki sıcak koridordan servis verilebiliyor. Bu nedenle Supermicro ve bulut sağlayıcıları bu mekanizmayı tercih ediyor.
Yükseltici kurulumunu şirket içi genel bakışımızın bir parçası olarak tartışacağız. Daha sonra sistemin içine bir göz atalım.
Supermicro AS-2015CS-TNR Dahili Donanıma Genel Bakış
Sistemde sürücü arka panellerinden başlayarak önden arkaya doğru çalışacağız.
Supermicro CloudDC İncelemesi AMD EPYC AS-2015CS-TNR Bu sunucudaki arka paneller hava akışına izin verecek ve aynı zamanda 3,5″ ve 2,5″ sürücüleri de destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. Dikkate değer olan şey, burada bir Lenovo, Dell veya HPE sunucusunda bulacağımız özel bir güç konektörü yerine standart 4 pinli Molex konektörlerimizin olmasıdır. Bu, CloudDC’nin piyasadaki diğer sistemlerden daha az tescilli ve daha düşük maliyetli olacak şekilde nasıl tasarlandığının harika bir örneğidir.
Arka panelin arkasında yalnızca üç fandan oluşan küçük bir dizimiz var. Bu sunucu, modern standartlara göre yalnızca mütevazı miktarda güç kullanır.
Bu sunucuda çok fazla maliyet optimizasyonu olmasına rağmen fanlar Supermicro bej renkte hot-swap taşıyıcılardadır.
Hava akışı kılavuzu esnek bir ünitedir. Yerleştirilmesi genellikle daha kolay olduğundan sert plastik hava akışı kılavuzlarını güçlü bir şekilde tercih ediyoruz.
Bu hava akışı kılavuzunun altında CPU soketi ve bellek var. Bu, 12x DDR5 DIMM yuvası tasarımı veya AMD SP5’te kanal başına bir DIMM’dir. Ekstra kanallarla birlikte 1DPC daha yaygın hale geliyor. Yakın zamanda Kanal Başına 2 DIMM’in Sunucularda Neden Daha Az Önemli Olacağı konusunda bir yazı hazırladık .
CPU soketi AMD SP5’tir. Bu, AMD EPYC “Genoa” ana akım parçalarını, çekirdek başına 48 MB’a kadar veya toplamda 1,1 GB’ın üzerinde L3 önbelleğe sahip “Genoa-X” parçalarını ve hatta soket başına 128 çekirdeğe kadar yeni AMD EPYC Bergamo parçalarını barındırıyor. Bu sunucu bazılarına tek soketli zarif görünse de gerçek şu ki, bu sunucuda Ampere Altra Arm sunucusuna göre iki kat daha fazla iş parçacığına (ve 2 kattan fazla performansa) ve çekirdek sayısının iki katından fazlasına sahip olunabilir. Intel Xeon “Sapphire Rapids” tek soketli sunucular.
İki dahili M.2 yuvasından biri de bu alandadır.
Teknik özellikler sayfasında önyükleme sürücüleri için ikinci bir dahili M.2 yuvasının olduğunu gördük. Şasinin yan tarafında da aletsiz bir tasarım olduğunu gördük.
İki yükselticinin her birinde üç yuva bulunur. Bunların bu sistemde yapılandırılma şekli, toplam dört PCIe Gen5 x16 yuvası için iki tam yükseklikte tam uzunlukta ve iki yarım uzunlukta yuvaya sahip olmaktır. Bunlar, OCP NIC 3.0 yuvalarını besleyen iki PCIe Gen5 x16 bağlantısına ektir.
Bu nesil aynı zamanda Supermicro’nun PCIe kartlar için alet gerektirmeyen muhafaza özelliğine sahiptir ve kart değişimini çok hızlı hale getirir.
Yükselticinin arkasında PCIe hatlarını beslemek için MCIO konnektörleri bulunur. Yine bu, CloudDC tarafından benimsenen başka bir endüstri standardı bağlayıcıdır. Bu bağlantılar sistemin esnek olmasına yardımcı olur, böylece PCIe şeritleri genişletme kartları için arkada veya daha fazla NVMe sürücüsü için ön tarafta kullanılabilir.
Şimdi sistemin topolojisine geçelim.
Supermicro AS-2015CS-TNR Topolojisi
İşte sistem topolojisi. Önemli bir nokta, tüm PCIe yuvalarında olmasıdır.
İşte sistem topolojisi.
İşin eğlenceli yanı, 84 çekirdeğe ve 384 GB RAM’e sahip olduğumuz için, bu RAM kapasitesinin iki soketli sunucularda çok fazla da olsa yaygın olduğu Intel Xeon Skylake/Cascade Lake döneminden bu yana görmediğimiz bir RAM toplamı görüyoruz. daha yavaş hızlar ve çok daha az çekirdek.
Daha sonra yönetime geçelim.
Supermicro AS-2015CS-TNR Yönetimi
Supermicro CloudDC İncelemesi AMD EPYC AS-2015CS-TNR Bu Supermicro’nun H13 nesil platformlarından biridir. Bu nedenle daha yeni ASPEED AST2600 BMC’yi kullanıyor. Bu, eski nesil platformlarda gördüklerimize kıyasla güncellenmiş bir Supermicro IPMI yönetim arayüzü (ve Redfish API) çözümüne sahip olduğumuz anlamına geliyor.
Buna, işletim sistemlerini yüklemek ve uzaktan sorun gidermek için kullanılabilecek HTML5 iKVM işlevselliği gibi özellikler de dahildir.
Yakın zamanda vurguladığımız bir değişiklik, HTML5 iKVM ile artık bu çözümü kullanırken medyayı doğrudan uzaktan bağlamak için bir lisansa ihtiyaç duyulmasıdır. HTML5 iKVM Web IPMI Arayüzü Aracılığıyla Bir Supermicro Sunucuya Sanal Medya Nasıl Eklenir bölümünde, Supermicro yönetiminin yeni çağında medyayı bağlamanın diğer yollarını tartışıyoruz .
Anakart üzerinde bulunanların yanı sıra Supermicro, platformlarını yönetmeye yardımcı olacak bir dizi başka araca da sahiptir.
BMC şifresi ön etikette bulunmaktadır. Eski YÖNETİCİ/YÖNETİCİ kimlik bilgilerinin çalışmaması için bunun neden gerekli olduğu hakkında daha fazla bilgiyi Favori Varsayılan Şifreleriniz Neden Değişiyor bölümünde bulabilirsiniz .
Verim
Cenova-X ve Bergamo’nun performansını böyle bir platformda gösteremeden bu incelemeyi yayınlıyoruz. Yine de sistemin Intel’in referans platformuyla karşılaştırıldığında nasıl performans gösterdiğine dair bir fikir vermek istedik. AMD EPYC 9634 yongaları 84 çekirdeğe sahiptir, ancak bunlar aynı zamanda 240W ila 300W aralığında çalışabilen yalnızca 290W varsayılan TDP parçalarıdır. İşte gördüklerimiz:
Burada performans harika. Yalnızca üç fanla bile bu parçalar için bol miktarda soğutma elde ediyoruz. Ayrıca sunucuda üst düzey 96 çekirdekli AMD EPYC 9654 parçalarını da denedik ve hemen hemen aynı sonuçları gördük.
Genel olarak soğutma bir sorun değildir, bu nedenle performansın üst düzey parçalarda bile beklentilerle uyumlu olması gerekir.
Şimdi gelelim güç tüketimine.
Güç tüketimi
Supermicro AS-2015CS-TNR’de iki adet 1.2kW 80Plus Titanyum güç kaynağı alıyoruz. Bunlar yüksek verimli güç kaynaklarıdır ve sunucuda standarttır.
Güç tüketimi büyüleyiciydi. İşte yerleşik IPMI arayüzünden hızlı bir anlık görüntü. Burada IPMI’da 117W ve PDU’da 120W’taydık. Yine de sistemin zirve noktası 84 çekirdekli 500W’ın altındaydı. Daha yüksek TDP’li SP5 parçaları eklediğimizde hâlâ yalnızca maksimum 600 W civarına kadar görebiliyorduk, ancak çoğu zaman sunucu bunun yaklaşık yarısı kadar bir hızda çalışıyordu.
Açıkçası AMD EPYC 9634’ün güç tüketiminin yakın zamanda test ettiğimiz birçok sunucuyla karşılaştırıldığında ne kadar düşük olduğunu görmek biraz şaşırtıcıydı.
STH Sunucu Örümceği: Supermicro AS-2015CS-TNR
2018’in ikinci yarısında, bir sunucu sisteminin yeteneklerinin nerede olduğuna dair hızlı bir referans olarak STH Server Spider’ı tanıttık. Amacımız, bir sunucunun hedeflendiği parametre türlerinin hızlı bir görsel tasvirini vermeye başlamaktır.
Bu çok yönlü bir sunucudur. Tek soketli 2U sunucunun hedefi mutlak en yoğun çözüm değildir. Bunun yerine, çoğunlukla statik raf güç bütçelerinin verimli kullanımını sağlamaktır. Birçok modern raf 1kW/U’yu kaldıramaz, dolayısıyla çoğunlukla 60-250W/U aralığında çalışan bu gibi sistemler çok mantıklı olabilir. Supermicro’nun buradaki odak noktası bu tür uygulamalar için çok yönlü bir platform oluşturmaktı.
Son sözler
En büyük ve en hızlı sunucular her zaman ilgi çekicidir. Supermicro CloudDC serisi, birçok STH okuyucusunun geçmeyi düşünebileceği bir seridir. Sunucunun kendisi yapılandırma açısından esnek olsa da içeride daha bulut benzeri bir yaklaşım gördük. Birçok OEM’in kullandığı çok sayıda özel konnektör yerine konnektörler daha standartlaştırılmıştır ve hızlı ve kolay servise odaklanılmıştır.
84 çekirdekli, 384 GB’lık konfigürasyon eğlenceliydi ama aynı zamanda önemli bir konfigürasyon. Halen Intel Xeon E5 V4 sunucularınız kullanılıyorsa, bunu yuva başına dört kat çekirdek ve çekirdek başına iki kat performans olarak düşünebilirsiniz. Yüksek hacimli orta seviye pazarlardaki birçok kişi için 8:1 soket konsolidasyon oranları makul olacaktır.
Genel olarak, Supermicro CloudDC tek soketli AMD EPYC çözümü, çok yönlü bir platform olarak Cenova ile çok iyi performans gösterdi.
Redhat Sertifikasyonu : https://access.redhat.com/ecosystem/hardware/6980059
Suse Sertifikasyonu : https://www.suse.com/nbswebapp/yesBulletin.jsp?bulletinNumber=151930
Citrix Sertifikasyonu : https://hcl.xenserver.com/servers/1299/Supermicro_AS_2015CS_TNR
Supermicro 2015CS-TNR sistemini supermicrosunucu.com ile konfigure edip satın alabilirsiniz.
https://supermicrosunucu.com/product/supermicro-2015cs-tnr-2u-12bay-up-cloud-server-