Supermicro SYS-511R-M Intel Xeon E-2488
Intel Xeon E-2400 serisine sahip yeni bir sunucu sınıfına göz atacağız. Supermicro SYS-511R-M, daha düşük maliyet ve daha düşük güçte çalışma için tasarlanmış bir 1U sunucudur. Soket başına 64’ten fazla çekirdeğe sahip modern üst düzey sunucuların yanı sıra çift soketli sunucular için 1kW sınıfı güç bütçesi ile bu sistemler artık daha düşük çekirdek sayısı ve yüksek saat hızına sahip sunucular olarak daha net bir farklılığa sahiptir.
Supermicro SYS-511R-M Harici Genel Bakış
Kasanın kendisi, derinliği 20 inç’in (507 mm) biraz altında olan 1U form faktörüdür. Bu önemli bir özelliktir, çünkü bu sunucuların önceki nesillerinin çoğunun düşük maliyetli veri merkezlerindeki sığ raflara yerleştirildiğini gördük.
Bunun dört adet 3,5″ sürücü yuvasına sahip bir Supermicro CSE-813 kasa çeşidi olduğunu görebiliyoruz.
Bu, özel barındırma kümeleri gibi uygulamalarda hala sıklıkla 3,5 inçlik disklerin dağıtıldığı bir sunucu sınıfıdır. Yine de 2,5″ sürücüler bir adaptörle kullanılmaya devam edilebilir.
Sağ tarafta durum LED’lerimiz ile güç ve sıfırlama düğmelerimiz var.
Sistemin arkasında oldukça standart bir Supermicro düzeni var.
Sağ tarafta 600W güç kaynağımız var. Nesiller önce bu sınıftaki sistemlere 250W veya 300W’lık bir ünite ile güç sağlanabiliyordu. Artık 600W güç kaynakları yaygın. Yedekleme için iki güç kaynağı kullanabiliriz.
Arka G/Ç oldukça standarttır. Yerel erişim için bir seri bağlantı noktası, bir VGA bağlantı noktası ve dört adet USB A Tipi bağlantı noktası bulunur. Bu USB bağlantı noktalarından ikisi USB 3’tür. Bant dışı bir yönetim bağlantı noktası vardır. Son olarak Intel i210-AT olan iki adet 1GbE bağlantı noktası vardır. Intel i210-AT on yılı aşkın bir süredir piyasada ve kullanımdan kaldırılmasına hâlâ on yıldan fazla zaman var. 2.5GbE için bir i226 varyantının kullanıldığını görmek harika olurdu, ancak i210’un destek döngüsü ve bunların büyük olasılıkla konuşlandırıldığı yerler göz önüne alındığında, bu mantıklı görünüyor. Ayrıca bu, i210’un NCSI desteğini kullanan bir sunucudur.
G/Ç yuvası durumu çok farklıdır. Burada yükseltici aracılığıyla düşük bir profil ve tam yükseklikte bir genişletme yuvası elde ediyoruz.
Yükseltici otomatik olarak değişir ve tam yükseklikte yuvada PCIe Gen5 x16’dır. Düşük profilli yuva, eğer bir kart varsa, bu on altı şeritten sekizini alabilir ve düşük profilli kart için bir x8 bağlantısı sağlayabilir.
Supermicro SYS-511R-M Dahili Genel Bakış
Sistemde ilerlerken oryantasyona yardımcı olmak için sistemin içine hızlı bir bakış burada.
Sürücü bölmelerinin hemen arkasında fan bölümü bulunur.
1U fanlar 4 pinli PWM kontrollüdür ancak üst seviye sunucularda gördüğümüz gibi çalışırken değiştirilemezler.
Bu fanlardan üçü, hava akışlarının çoğunun bir hava akışı kılavuzu aracılığıyla CPU ısı emicisine yönlendirildiğini görüyor.
Bu bir LGA1700 platformudur (Socket V0), dolayısıyla CPU’lar tüketici emsalleriyle aynı boyuttadır ve iki kanal DDR5 bellek ve 2DPC işlemi elde ederiz.
Bu sunucunun eğlenceli kısımlarından biri CPU soğutucudur. Soğutucu, anakartın diğer tarafına göre DDR5 yuvalarına doğru daha fazla malzeme ile soketten kaydırılmıştır. Bir tarafta CPU soketinin açıkta olduğunu görebiliyoruz.
Bunun nedeni basittir. Supermicro’nun alanı sınırlıydı ve düşük profilli genişletme yuvasını eklemek isterse soğutucuyu o tarafa kadar uzatamazdı.
Anakartın alt yarısı tamamen genişletme yuvalarıyla ilgilidir, ancak soğutucunun altında Intel C266 yonga seti var.
Bu neslin harika özelliklerinden biri de iki adet dahili M.2 yuvasının olmasıdır. Bizim düşüncemiz, bunların çoğu dağıtımda kullanılacağı ve sabit sürücü kapasiteli depolama için 3,5 inçlik sürücü yuvalarını serbest bırakacağı yönündedir.
Yükseltici için PCIe Gen5 x16 yuvası kullanılır, ancak genişletme kartını anakartla paralel bir düzleme yerleştirmek için tasarlanmış bir yuva da vardır.
Arka ön panelde amacını açıklayan montaj vida noktaları görülebilir. Bu aslında bir RAID denetleyicisi veya SAS3 HBA eklemek için PCH aracılığıyla bir PCIe Gen4 x4 yuvasıdır. Son 10 nesil boyunca bu tek soketli platformların çoğu, Windows sunucuları, VMware ESXi veya RAID yazılımı olmayan diğer işletim sistemleri gibi şeyler için konuşlandırıldı. Yani donanımsal RAID kullanıldı. Bu sistemde SAS3 veya RAID işlevselliği eklemek için arka G/Ç genişletme yuvasını veya yüksek hızlı PCIe Gen5 yuvasını kullanmanıza gerek yoktur.
Supermicro SYS-511R-M Blok Şeması
İşte bu sistemin içindeki Supermicro X13SCH-SYS anakartının blok şeması.
Burada LAN 1’e RMII/NCSI bağlantısının, Intel i210-AT’nin aynı bağlantı noktasında hem veri NIC’si hem de IPMI yönetim NIC’si olarak hareket etmesine olanak sağladığını görebiliriz. Sekiz SATA hattı bu sistemde yalnızca dört bölmeyi çalıştırıyor, bu nedenle yarı dolu SlimSAS x8 kablosunun bu yuvaya takılı olduğunu görüyoruz.
Aksi takdirde, genişletme yükselticisini çalıştıran PCIe Gen5 x16 yuvası ve DDR5 belleği dışındaki her şeyin PCH’den nasıl geçtiğini görmek şaşırtıcı.
Daha sonra yönetime geçelim.
Supermicro SYS-511R-M Yönetimi
Bu Supermicro’nun yeni nesil platformlarından biridir. Bu nedenle daha yeni ASPEED AST2600 BMC’yi kullanıyor. Bu, eski nesil platformlarda gördüklerimize kıyasla güncellenmiş bir Supermicro IPMI yönetim arayüzü (ve Redfish API) çözümüne sahip olduğumuz anlamına geliyor.
Yönetim, Supermicro’nun mevcut X13 ve H13 nesil sunucularındaki deneyime çok benzer.
Buna, işletim sistemlerini yüklemek ve uzaktan sorun gidermek için kullanılabilecek HTML5 iKVM işlevselliği gibi özellikler de dahildir.
Yakın zamanda vurguladığımız bir değişiklik, HTML5 iKVM ile artık bu çözümü kullanırken medyayı doğrudan uzaktan bağlamak için bir lisansa ihtiyaç duyulmasıdır. HTML5 iKVM Web IPMI Arayüzü Aracılığıyla Bir Supermicro Sunucuya Sanal Medya Nasıl Eklenir bölümünde, Supermicro yönetiminin yeni çağında medyayı bağlamanın diğer yollarını tartışıyoruz .
Anakart üzerinde bulunanların yanı sıra Supermicro, platformlarını yönetmeye yardımcı olacak bir dizi başka araca da sahiptir.
BMC şifresi ön etikette bulunmaktadır.
Eski YÖNETİCİ/YÖNETİCİ kimlik bilgilerinin çalışmaması için bunun neden gerekli olduğu hakkında daha fazla bilgiyi Favori Varsayılan Şifreleriniz Neden Değişiyor bölümünde bulabilirsiniz .
Şimdi gelelim performansa.
Supermicro SYS-511R-M Performansı
Performans tarafında, buradaki 1U soğutma yerine daha büyük 4U soğutmayla test konfigürasyonumuza çok yakın bir performans gördük.
Bu, Intel Xeon E-2488’e sahip yalnızca 8 çekirdekli/16 iş parçacıklı bir işlemci olmasına rağmen, artık önceki Xeon E nesillerine göre çok daha fazla güç kullanıyor.
Supermicro SYS-511R-M Güç Tüketimi
600W yedekli güç kaynağı konfigürasyonuyla bu sistemin 1A/120V sistem olmayacağını biliyorduk ama ayrıntılara inmek istedik.
Intel Xeon E-2488 boştayken paket güç tüketimini yalnızca 5,9 W olarak gördü, bu da bize duvarda 45 W güç tüketimi sağladı.
Sistemi maksimum %100 yüke kadar zorladığımızda paket gücünde 170W, duvarda ise 232W gördük. Bu, Xeon E3 sisteminin kabaca 2 katıdır, ancak 2 kat çekirdek sayısı ve çekirdek başına daha yüksek performans sunar. Bu düzeydeki güç tüketimi yalnızca ilk patlamadır. Modern sistemler, saatleri daha sürdürülebilir bir yük düzenine doğru itmeden önce CPU’ların platformu ısıtarak daha yüksek güç seviyelerine ulaşmasını sağlar.
Bu uzun vadeli yük düzeni, paketin güç tüketiminin 95W ve duvarda 155W olmasıydı.
Xeon E3-1200 V1-V6’nın önceki nesillerinde ve Xeon E-2100/ Xeon E-2200 serisi parçalarından bazılarında, seri, süper ucuz barındırmada bulunan güç U başına 120W (1A 120V) altında kalmak için oldukça güvenliydi. mağazalar. Şimdi, bu muhtemelen CPU’nun azaltılmasını veya bazı platform güç sınırlarının ayarlanmasını gerektirecektir.
Birçok yönden bu güç seviyesi saçma geliyor; nesiller boyunca ~50W daha yüksek oluyor, oysa AI sunucularının her nesilde düğüm başına 2kW’dan fazla güç kullandığını görüyoruz. Yine de, bütçeye uygun barındırma ve ayrıca elektriğin son derece pahalı olduğu yerler için, bu insanlar bu platformdaki güç tüketimi artışını alışkın olduklarından daha fazla dikkate alacaklardır.
STH Sunucu Örümceği: Supermicro SYS-511R-M
2018’in ikinci yarısında, bir sunucu sisteminin yeteneklerinin nerede olduğuna dair hızlı bir referans olarak STH Server Spider’ı tanıttık. Amacımız, bir sunucunun hedeflendiği parametre türlerinin hızlı bir görsel tasvirini vermeye başlamaktır.
Raptor Lake işlemci ve C266 yonga seti üzerine inşa edilen Supermicro SYS-511R-M, sunucular için daha düşük maliyetli bir fiyat noktasına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. NVMe SSD sayısını en üst düzeye çıkarmaya, 8 yollu bir GPU sunucusu olmaya, terabaytlarca belleğe sahip olmaya vb. çalışmıyor. Bunun yerine, düşük maliyetli bir düğüm olacak şekilde tasarlanmıştır ve yaptığı da budur.
SYS-511R-M Intel Xeon E-2488 için Son sözler
Supermicro SYS-511R-M Intel Xeon E-2488. Xeon E serisini on yılı aşkın bir süredir ve bu noktada en az 10 nesildir inceliyoruz. Hemen hemen her nesilde Supermicro sunucusundaki çizgiye baktık. Buna rağmen, eski nesillerden yükseltme yapıyorsanız heyecan verici olacak gerçekten harika yeni özellikler bulduk. Bunun bir örneği, Supermicro’nun çift PCIe Gen5 genişletme yuvası çözümü sunmasına olanak tanıyan bu ofset CPU soğutucudur.
Gerçekten güzel bir örnek de, pahalı kablolara ihtiyaç duymadan çıkarılabilmesi için bir anakart tasarımı ve kasa montaj noktası gerektiren bu dahili HBA kart yuvasıdır. Sunucuları yakından takip ediyorsanız, bu SYS-511R-M’nin gerçekten harika bir tasarım noktasıdır.
Supermicro SYS-511R-M Intel Xeon E-2488. Supermicro her yıl bu Xeon E sunucularından çok sayıda satıyor ve bunun gibi küçük dokunuşlar, giriş seviyesi sunucu platformunu hem maliyet optimizasyonu hem de esneklik hedefleri için nasıl uyarladıklarını gösteriyor.